Schaatstoertocht Biddinghuizen

Schaatstoertocht Biddinghuizen

Ieder jaar organiseren wij als vereniging een Schaatstoertocht in Biddinghuizen.
Zowel leden als niet leden kunnen een toertocht schaatsen van 15 km, 25 km, 50 km of 100 km op de 3 km lange buitenbaan van Flevonice.
De  schaatsvereniging organiseert een compleet verzorgde dag inclusief busreis naar Biddinghuizen, entreegeld voor de Flevonice baan, en een kleine lunch in de bus.
Daarnaast is er Koek en zopie langs de baan met stempelposten, en krijgen de deelnemers een medaille en certificaat na afloop.

Detail informatie over de schaatstoertocht van dit jaar is te vinden onder het menu informatie / Formulieren en Informatie.

 

Veiligheid

De veiligheid op de schaats en skatebaan is belangrijk en dus een beleidspunt voor LbSV vanwege:

 • Het grote aantal schaatsende leden op onze uren, zowel wedstrijdrijders als recreanten.
 • De scherpe metalen schaatsen, die als messen kunnen fungeren.
 • De hoge snelheid.

 
Schaatsbaan regels zijn:

 • Vanaf de buitenkant op de baan stappen.
 • Het dragen van handschoenen en als hoofdbescherming minimaal een muts.
 • In- en uitrijden altijd de buitenkant (rechts).
 • De schaatsen moeten aan de achterzijde afgerond zijn.
 • Zonder schaatsen niet het ijs op.
 • Tijdens de ijsverzorging (dweilen) mag niemand op het ijs zijn.
 • Hoe sneller je schaatst hoe meer je aan de binnenkant van de baan moet rijden. Naarmate je snelheid afneemt, schaats je dus meer naar buiten op de baan.
 • Als onze tijd er op zit, moet iedereen zo snel mogelijk van het ijs en als je verder wilt schaatsen zorgen voor een entree kaartje aan de kassa van Laco.
 • Niet op de kussens langs de baan zitten of klimmen.
 • Neem bij calamiteiten of onregelmatigheden contact op de verenigings coördinator, hij heeft portofoon om BHV op te roepen en is contactpersoon naar Laco toe.

Advies: Stap altijd zijwaarts op en van het ijs. Dit kan ongewenst uitglijden, zeker bij bevroren rubber matten, voorkomen.

Inline-skatebaan regels zijn:

 • Het dragen van een helm is verplicht.
 • Pols, knie en elleboog bescherming raaden wij ten zeerste aan. (polsletsels zijn de meest voorkomende blessures bij inline-skaten)
 • Vanaf de buitenkant op de baan stappen, toegang tot skatebaan via het poortje aan de zijde van de kantine VV Neerbeek.
 • In- en uitrijden altijd de buitenkant (rechts).
 • Hoe sneller je skate hoe meer je aan de binnenkant van de baan moet rijden. Naarmate je snelheid afneemt, skate je dus meer naar buiten op de baan.
 • Niet op het hekwerk rond de baan klimmen of zitten.
 • Warming up en andere oefeningen naast en niet op de baan uitoefenen.
 • Geen spullen op de baan, bidons en jasjes achter het hekwerk.

Natuurlijk geldt: natte baan, skeelers laten staan! Bij nat weer gaat de training gewoon door, echter de trainer zal dan gebruik maken van de faciliteiten rond de skeelerbaan van De Haamen.

Gewenst individueel gedrag

 • Langdurig naast elkaar schaatsen / skaten (en ondertussen lange gesprekken voeren) is uit den boze. Dit "buurten" mag je buiten de baan voortzetten.
 • Als je andere schaatsers / skaters wil passeren, doet je dat aan de "binnenkant" nadat je "hoog" geroepen hebt. Doe dit nooit met hoge snelheid zonder dit van te voren kenbaar te maken.
 • Invoegen en uittreden uit een schaat - skategroep doe je op het rechte eind.
 • Houdt rekening met sporters waarvan de schaats of skatevaardigheid lager is dan de jouwe en pas je gedrag indien nodig, daarop aan.

EHBO op de schaatsbaan
Op alle ijsuren is bij Laco een BHV’er aanwezig. Er is altijd een medewerker die op geroepen kan worden: de duty. De duty kan door de verenigings coördinator heeft een portofoon en roept de duty oproepen. Hierbij kan de EHBO ruimte bij kleedkamers onder de tribune gebruikt worden.
 
EHBO op de Skatebaan
Tijdens de skate lessen, kan er een beroep worden gedaan op de aanwezige trainer. Tijdens openingstijden van VV Neerbeek, kan de EHBO ruimte in de kleedkamers gebruikt worden.

Ice-skating Clinic Request

Come to Glanerbrook and get to know our national sport. We offer a free clinic so you can experience the fun we have while skating over the ice.

This clinic is free of costs and consists of three lessons. Younger skaters (below 11 years old) are adviced to take the lessons on the indoor ice-hockey ring, but from 11 years and up you can decide for yourself: choose the indoor ring or join us on the 400 meter outside ice track. Just let us know!!!

Tell us a bit about yourself in an email, which times suit you for the lessons and how can we contact you best (mail and phone number please).

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

See you on the ice of Glanerbrook Geleen!!!

Aanvraag Schaatsclinic

Kom kennis maken met onze mooie sport. We bieden een clinic aan voor iedereen die eens wil weten hoe 't is om met noren over het ijs te gaan.

De clinic is gratis en bestaat uit drie lessen. Met jongere schaatsertjes (onder de 11 jaar) is 't verstandiger om de lessen op de binnenbaan te plannen, maar vanaf 11 jaar mag je 't zelf weten: kies je voor de ijshal (binnenbaan) of kom je op de grote buitenbaan meeschaatsen?

Stel jezelf voor in een mailtje, vertel even wanneer jou goed uit zou komen en hoe we je kunnen bereiken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot ziens op het ijs van Glanerbrook!

 

De schaatsenverzameling van Paul Mol

Dat ijsgewenning meer is dan alleen het wennen aan het glijden met dunne ijzers op glad ijs, bleek wel tijdens één van de eerste ijsgewenningsavonden. Al pratende over het West-Friese Schaatsmuseum in Hoorn, bleek dat we ook onder onze Limburgse Schaatsvrienden een ware schaatsenverzamelaar hebben: Paul Mol.

Paul begon met het verzamelen van schaatsen toen hij 5 paar houten schaatsen van zijn buren kreeg met de mededeling: ‘Kijk maar wat je ermee doet’. Na het lezen van het boekje ‘Schaatsen en schaatsenmakers in de 19e en 20e eeuw’ was zijn interesse gewekt en wilde hij meer weten. Hij meldde zich aan bij schaatsverzamelaarsclub de Poolster en zo startte zijn schaatsenverzameling. Via de Poolster vergaarde hij allerlei informatie en op de jaarlijkse schaatsverzamelaarsdag werden er naar hartenlust schaatsen geruild en aangeschaft. De meeste schaatsen kreeg Paul echter door bezoeken aan rommelmarkten, en van bekenden die wisten dat hij schaatsen verzamelde.

De informatie over de herkomst van de schaatsen in zijn verzameling haalde hij uit de diverse boekwerken die er op dit gebied te koop zijn. Verder kon hij natuurlijk bij de Poolster aankloppen en informatie uitwisselen. Ook gaf de Poolster 3x per jaar een boekwerkje uit waar wetenswaardigheden in stonden.

Paul: ‘Je staat er van te kijken welke informatie er op dit moment voorhanden is.  Inmiddels heb ik zo'n 110 paar geregistreerde schaatsen, en nog een 10tal waarvan de maker en herkomst nog niet bekend is. De modellen zijn natuurlijk wel te benoemen. Alleen al in Friesland zijn er rond de 180 schaatsenmakers geweest die allen diverse modellen Friese schaatsen gemaakt hebben. Helaas heeft niet iedere schaatsenmaker zijn naam in het ijzer gestanst en heb je daarom niet altijd een aanknopingspunt. Nederlandse schaatsenmakers van vroeger hebben veel "houtjes" geëxporteerd naar Duitsland, en Nederlandse schaatsenmakers hebben veel "ijzers" geïmporteerd uit Duitsland (roergebied met staalindustrie).’

De meest bijzondere schaatsen uit Pauls schaatsenverzameling zijn:

 • De Geta-schaatsklomp uit Japan ( gekregen van Marianne Waelpoel)
 • De in Maastricht( de griend) opgegraven glisser of glijbeen
 • Een paar stalen schoonrijdschaatsen uit Duitsland met verstelbare hakschroef ( in super conditie; eveneens gekregen van Marianne Waelpoel).
 • Een paar houten schaatsen met stalen krul (zelf gemaakt, herkomst en maker onbekend; gekregen van Huub Willems).

Maar eigenlijk, zo zegt Paul, zijn alle schaatsen in zijn verzameling wel bijzonder en zit er achter elk paar schaatsen wel een verhaal. Zijn verzameling is een kleine greep uit datgene wat er ooit gemaakt is. Het is natuurlijk zonde om deze verzameling in dozen op te slaan en dit niet te kunnen delen met anderen. Op dit moment staat het grootste gedeelte van Pauls verzameling dan ook uitgestald in een viertal glazen vitrinekasten. Paul: ‘Op deze manier kun je belangstellenden een kijkje laten nemen van wat er o.a. vroeger gemaakt is. Heb je belangstelling om een keer te komen kijken? Of mocht je iets tegenkomen op schaatsgebied, laat het mij dan even weten, wellicht zit er nog iets bij om mijn verzameling aan te vullen.’  Bij belangstelling graag even bellen : 045-5259709 of mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Lestijden

Schaatsseizoen:

Maandag Binnenbaan Beginners.
Gevorderden.
20:45 tot 21:45 uur
Maandag 400m buitenbaan

Beginners.
Gevorderden.

19:45 tot 21:15 uur
Dinsdag 400m buitenbaan

Gevorderden.
Marathonrijders.
Wedstrijdrijders.

18:30 tot 20:00 uur
Woensdag 400m buitenbaan

Beginners.
Gevorderden

19:45 tot 21:15 uur
Donderdag 400m buitenbaan

Gevorderden.
Marathonrijders.
Wedstrijdrijders.

18:30 tot 20:00 uur
Zaterdag Binnenbaan Kinderen.
Beginners.
Gevorderden.
09:00 tot 10:30 uur

Zomerseizoen:

Dinsdag Geleen, Danikerbos Alle categorieën. 19:00 tot 20:00 uur
Donderdag Beek, De Haamen Alle categorieën. 19:00 tot 20:00 uur