Meerdaagse schaatsmarathons gaan supersnel

Door Guido Maat

Trachitol trophy 21-24 -11-19
De meerdaagse Trachitol trophy van dit seizoen gaat van start in Enschede, daarna volgen Utrecht, Hoorn en Groningen. Ik heb de eerste drie dagen gereden van de meerdaagse. Donderdagavond 21 november begonnen we in Enschede we met 60 ronden. In de kleedkamer grapte ze al ‘vandaag gaan we het rustig aan doen’, maar dan weet je al genoeg. Zo vlogen meteen van start.
De eerste twee rondes kon ik me voorin handhaven. In de bocht reed iemand alle pionnen omver en die vlogen door het peloton. Na wat uitwijken was het hele peloton ontregeld en kwam ik achteraan te zitten.
Iedereen ging weer vechten voor zijn plekje en het tempo ging omhoog. Na 15 rondes aan een stuk hoog tempo brak ik. Het viel gewoon niet meer stil. Ik kon 35 rondes meerijden; dus een redelijk begin. Het was de snelste wedstrijd van het seizoen met een  gemiddelde rondentijd was 30,6 second (47,1 km/uur).

Vrijdag ijsbaan Utrecht
Op naar Utrecht voor de tweede dag. ’s Morgens nog even losgefietst en klaar voor de wedstrijd. Aan het begin merkte ik dat het ijs slecht was. Het gleed niet en er stond wind in de hal. Het peloton reed goed door, maar ik kon het goed bijhouden. Ze vielen af en toe stil waardoor ik kon bijkomen en opschuiven. Het voelde weer een beetje zoals vorig jaar. Na 40 rondes gingen ze er vandoor en ik kon net in een bocht niet mee. Kreeg de wind tegen en kon niet meer aansluiten. Uiteindelijk 45 ronden gereden en tevreden over de helft.
 
Zaterdag ijsbaan Hoorn
In Hoorn bleef het ijs verrassend lang goed. Maar uiteindelijk werd toch een bocht volledig uitgetrapt. Aan het begin van een wedstrijd staan er pionnen in een bocht, die later naar binnen worden geschoven, zodat er weer goed ijs ligt. Maar hier gebeurde dat niet waardoor we op het slechte ijs moesten rijden. Helaas verloor ik telkens in die bocht te veel en na 2 dagen knallen, was het een beetje op. Ik heb 32 ronden kunnen rijden. Het was een super ervaring en ik ben met veel energie terug naar huis vertrokken. Nu goed rusten en op naar het Gewestelijk Kampioenschap zaterdag in Breda.