Flinke strijd bij regiomarathon in Geleen

Door Hans Schoenmakers

De zesde regiomarathon van dit seizoen in het KNSB Gewest Zuid werd op zaterdag 7 december verreden. Na verschillende marathons op de overdekte banen van Tilburg, Eindhoven en Breda, konden de marathonschaatsers dit keer weer een beetje het buitengevoel ervaren op de 400 meterbaan in Geleen. Gelukkig was het die avond droog, rond de 7 graden en er stond, ten opzichte van de dagen ervoor, niet al teveel wind. Prima om buiten te schaatsen dus.

Tijdens de marathon in Geleen wordt gestreden om de Willy Rekers-prijzen. Willy is oud-marathonschaatser; sommigen van  de marathonschaatsers  hebben nog met hem gereden. Hij kwam tijdens een wielerwedstrijd in 2006 ernstig ten val, waardoor hij in een rolstoel belandde. In 2016 is de prijs in het leven geroepen mede door voorzitter Jan de Koning van Limburgse Schaatsvrienden, om hem te bedanken voor wat hij heeft betekend voor de schaatssport in Limburg. Willy heeft de prijzen toen nog zelf kunnen uitreiken. Enkele jaren geleden is Willy overleden.


Aan de start verschenen 27 marathonschaatsers in de verschillende categorieën. Namens Limburgse Schaatsvrienden stonden Jan de Koning, Otto Pisters, Bart Kooyman, Maurits Kooyman, Jürgen Beeren, Sybe van Hijum, Jip Spel en Hans Schoenmakers aan de start om de Limburgse eer te verdedigen. Langs de kant stonden de nodige clubgenoten, familie en vrienden om hen aan te moedigen. Het werd een spannende wedstrijd over 50 ronden, met het nodige ploegenspel, ontsnappingen, achtervolgingen en natuurlijk de eindsprint! De volledige uitslag en standen in het klassement zijn te vinden via deze link https://www.knsbzuid.nl/~bc-tilburg/uitslagen_2019-2020/19053e39-3504-4afe-85b0-cf04e1256dfd_uitslag.pdf
 
De tweede en laatste marathon van dit seizoen in Geleen is in februari volgend jaar. Marathonschaatsen is te vergelijken met wielrennen op de weg, waarbij tactiek en ploegenspel komen kijken en waarbij er kopgroepen kunnen ontstaan of alles op een massasprint kan aankomen. Heel leuk om naar te kijken of aan mee te doen. Reserveer februari dus alvast in je agenda!
De wedstrijd in Geleen is onderdeel van een regionale competitie over 13 marathons.