Otto Pisters en Jan de Koning aan de start NK marathonschaatsen

Het nieuwe jaar is voor twee Limburgse Schaatsvrienden op het landelijke niveau van de marathon van start gegaan. Er waren van onze vereniging vier deelnemers geselecteerd om mee te doen aan het Nederlands Kampioenschap Masters in Enschede. Otto Pisters (40) en Jan de Koning (60) hebben hun selectie ook bevestigd. Nieuwjaarsdag stonden ze om 13.00 uur met nog ruim 80 andere schaatsers aan de start op de ijsbaan in Twente. Meest bekende andere deelnemer was Erben Wennemars.

Trekken en duwen
Het is dringen in zo'n groot peloton. Otto nestelde zich goed voorin. Jan heeft moeite met de eerste versnellingen en daardoor schoof hij geleidelijk naar achteren. Na een rondje of 6 begonnen ze aan de kop van het peloton nog een keer vaart te maken. Het peloton rekte zich uit tot een lang lint. Inmiddels waren er al enkele valpartijen, die Jan net kon ontwijken. Opnieuw een versnelling en het peloton brak, Jan bleef op een paar meter erachter hangen. Eerst werd het gat niet groter, maar alleen zo'n gat dichtrijden lukt niet. Omdat bij deze marathon de landelijke regels gelden, moet een rijder het veld verlaten, zodra hij door het peloton is gedubbeld. Dat gebeurde na 16 ronden. Dat was ook ongeveer de verwachting van Jan. Hij is niet de eerste en de enige die snel onder de douche stapt. Maar de ervaring en het genieten van dit evenement is er niet minder om.

Ontsnapping van Otto
Intussen is Otto goed bezig en zit prima in het peloton. Op ongeveer 30 ronden voor het einde onderneemt hij een ontsnappingspoging. Hij loopt flink uit en trekt samen met 2 anderen op, maar het lukt helaas niet om het peloton te dubbelen en komt dan een poosje alleen te zitten. Omdat er een kopgroep is van 4 man, met meerdere ronden voorsprong op het peloton, moeten die aan het einde van de wedstrijd vrij baan hebben om af te sprinten. Daarom krijgt het peloton de bel en is de finish op 10 ronden voor het einde van de in totaal 100 ronden. Otto finisht moegestreden op een zeer verdienstelijke 17e plek. Jeroen Sienot uit Wehe Den Hoorn wist nog een extra ronde te pakken op de koplopers en kan dus met de winst naar huis gaan. In de sprint voor de 2e plek wint Erben Wennemars uit Dalfsen voor Arjan Elferink uit Veenhuizen.


Tevreden terugkijken!