Guido Maat maakt debuut op het natuurijs van de Weissensee en is tevreden

Door Guido Maat

Dit jaar ben ik naar de Weissensee vertrokken om voor het eerst op natuurijs te schaatsen. Ik vond het best spannend wat me allemaal te wachten stond. Toen we afgelopen week aankwamen nog even snel gaan schaatsen, maar het lukte nog niet en het was echt wennen. Ik kreeg geen snelheid en voelde het meteen in mijn heupen en rug. Maar het uitzicht en weer was super. Zwart ijs en het grote meer was dicht met bijna geen scheuren. Super!

De avond voor de wedstrijd van donderdag 23 januari heb ik de tas klaargemaakt, maar ik had geen idee wat ik allemaal mee moest nemen. De volgende ochtend goed ontbeten en met de fiets op weg naar de wedstrijd van 80km. Het was windstil en stralende zon, beter kon niet.

Ogen uitgekeken
Het was een gekke boel van de A rijders, B rijders en camera's overal door elkaar heen. Ik keek mijn ogen uit van wat er gebeurde. Toen het startschot klonk werd er meteen hard gereden en de eerste vielen al. Ik kwam niet op snelheid en moest er meteen vanaf. In mijn eentje blijven rijden en uiteindelijk 5 ronden van 5km kunnen rijden voordat het peloton me inhaalde. Het peloton reed het eerste uur boven de 40km/uur gemiddeld. Tevreden voor de eerste keer op natuurijs, niet gevallen en het ging beter dan verwacht.

Open Nederlands Kampioenschap
Na een hersteldag en nog even geoefend klaar voor het ONK over 150km op zaterdag 25 januari. In het donker naar de start vertrokken. Het was bewolkt maar windstil. Net voor de start werd het licht, ik stond vooraan en vertrok meteen goed. Het voelde goed aan. De eerste 4 ronden kon ik mee in het peloton. Toen viel er iemand voor me in een rechterbocht en verloor redelijk wat plekken. Het gat kunnen dichtrijden en mee door de verzorgingszone. Ik miste net de aansluiting want het over de scheuren rijden kost veel energie.

Sneeuwen
Het begon te waaien en te sneeuwen. Ik raakte op 5 meter achter en was kapot. Kreeg het gat niet meer dicht. Ben blijven rijden maar het was erg zwaar met de wind. Uiteindelijke 6 ronden van 10km kunnen rijden. Super tevreden. Weer meer gereden dan de vorige keer, het peloton kunnen bijhouden in het begin en weer een stap gemaakt.