Guido Maat keert moe maar voldaan terug van Weissensee

Door Jan de Koning

Landelijk marathonschaatser Guido Maat van onze vereniging keert moe maar voldaan terug van zijn eerste wedstrijden op het natuurijs van de Weissensee. Woensdag 29 januari was zijn laatste wedstrijd; de Alternatieve Elfstedentocht over 200 km. Bij het vertrek zat Guido goed vooraan. De monstertocht over 200 km viel hem tegen, vertelde hij tegen L1. “Maandag heb ik nog een goede wedstrijd gereden, maar vandaag was het gewoon op. In het eerste rondje zat ik mooi vooraan, maar ik zakte er heel snel doorheen. Het tempo ging omhoog, de benen liepen vol en het was klaar.” Guido werd na drie ronden op de Weissensee door het peloton ingehaald en dat betekende dat de wedstrijd voor hem voorbij was.
Hij stelde tevreden vast dat hij gedurende de week steeds een beetje vooruitging en elke keer beter ging rijden. Wel constateerde hij dat hij voor zulke wedstrijden met dergelijke afstanden, zijn trainingen moet aanpassen.
 
Officiële punten
Maandag haalde hij  zijn eerste officiële punten bij Grand Prix 2 op de Weissensee. Een belangrijk moment, want Guido is voor de eerste keer op het bergmeer in Karinthië  om mee te doen aan de serie wedstrijden.
Hij vertelde na afloop van de wedstrijd over 60km dat hij wat gespannen was omdat, de AB-vakwerkbrigade  flink aan het inschaatsen was. Dat betekende dat het een harde koers zou worden.
 
Bijna kunstijs
Guido: “Er stond een beetje wind en het ijs was geschaafd. Het was bijna kunstijs. Bijna geen scheuren en zwart ijs. Ik stond op de eerste rij en ging meteen goed van start. Het ging hard maar kon redelijk mee. Na een paar ronden nam ik een bocht iets verkeerd en kwam ik in de wind te zitten. Ik moest eraf maar bleef doorrijden. Ik kreeg in de gaten dat ik voor het peloton over de finish moest komen om me te klasseren en punten te pakken.
De laatste 4km gaf ik alles en haalde het net. Dat was ronde 8.” Het peloton reed door t/m ronde 11.
Toen Guido over de streep kwam, was hij helemaal leeg en kon bijna niet meer op zijn benen staan, maar hij was super tevreden. Dat is de vereniging ook, want het is mooi dat iemand van Limburgse Schaatsvrienden met de clubkleuren op het landelijk niveau rondrijdt.

Foto’s Otto Pisters, Erwin Claassen, Wilfried Ivens