Deelname Jan de Koning Open NK marathon Biddinghuizen

Door Jan de Koning

Voor de tweede keer heb ik meegedaan aan het Open Nederlands Kampioenschap marathon op de 2,5 km lange ijsbaan in in Biddinghuizen. De vorige keer (2015) bij de masters 50+. Nu bij de masters 60+. Wie denkt dat het dan eenvoudig gaat, komt bedrogen uit. Want het deelnemersveld bestaat uit cracks, die in het verleden A-marathons hebben gereden zoals de gebroeders Bakker. Ze eindigden dan ook als 1 en 2. Maar wat te denken van Henk Portengen en Robert Kamperman. Deze 73-jarige schaatser was in 1986 bij de Elfstedentocht 3e.


Warmlopen

Bij het warmlopen kreeg ik een beetje last van mijn rug. Heel vervelend, want de laatste tijd gaat het juist zo goed.
Om exact 13.00 uur klonk de bel als startschot. Het was erg dringen in het begin. Dat vond ik niet heel erg leuk op de smalle ijsbaan. Ik zat een paar ronden lekker in het peloton. Toen het brak kwam ik in het tweede peloton. Daar heb ik prima meegereden.

 

Spetters om de oren

Het ijs was redelijk. Wel wat zacht, want de zon scheen flink en het was 14 graden. Soms vlogen de spetters van de schaatsers, die voor me reden me om de oren. De wind was een extra tegenstander. De klassering is matig, maar de ervaring om erbij te zijn was wel goed. Eigenlijk moet ik vaker een wedstrijd op deze baan rijden om er meer aan te wennen, maar ja het is niet naast de deur. 16 ronden geschaatst en dat was ongeveer 40km.
Foto’s: Willy de Koning