Toertochten

Op regelmatige momenten in het schaatsseizoen is er de mogelijkheid om op je eigen niveau prestatief te schaatsen. We onderscheiden toertochten en insigneschaatsen.

Tijdens toertochten en insigneschaatsen lever je een individuele prestatie in groepsverband. Met behulp van de groep met vergelijkbaar schaatsniveau kom jezelf tot een betere prestatie. Als groep streef je er naar dat ook iedereen zo lang mogelijk – liefst het hele uur – bij de groep kan blijven.

Overstappen naar een groep van lager of hoger niveau en/of het een paar rondjes rustig aan doen is geen probleem. Ben je weer op adem, ga dan niet in deze groep op kop rijden. En zeker niet gaan versnellen met als resultaat dat deze groep uit elkaar valt.

Vandaar enkele afspraken:

  • Elke groep wordt begeleid door een vrijwilliger, bijvoorkeur een trainer en in bezit van een klokje.
  • De 1e ronde is een inrijronde, zodat de groep zich kan formeren.
  • De begeleider zorgt er voor dat het afgesproken tempo wordt gehandhaafd (dus niet versnellen).
  • De begeleider hoeft niet steeds op kop te schaatsen, hij/zij kan gewoon mee wisselen.
  • De trainer geeft aanwijzingen, zeer zeker als er sneller wordt gereden (gebeurt vooral na het wisselen van kopschaatser).

De toertochten worden op vrijdagavond gereden van 19.55 tot 20.55 uur (inrijden van 19.45 tot 19.55 uur).
Alle leden mogen gratis deelnemen aan de toertochten, dus ook zij die geen schaatsabonnement hebben afgenomen.


Insigneschaatsen

Bij het insigneschaatsen is het de bedoeling dat binnen precies één uur, een van tevoren afgesproken aantal rondjes wordt geschaatst. Deze rondjes worden geschaatst op de 400 meter buitenbaan. Er wordt geschaatst met een vaste groep die van tevoren zo is opgegeven, of bij individuele opgave in een groep die wordt aangewezen. Hoeveel rondjes wordt geschaatst is afhankelijk van de gewenste medaille, geslacht en leeftijd. Zie onderstaand schema.