Geinteresseerd?

 
Algemeen
Sinds het seizoen 2014-2015 is er nog maar één schaatsvereniging in Limburg: de Limburgse Schaatsvrienden. Het doel van de vereniging is het schaatsen en inline-skaten en de kwaliteit van de schaatssport en de inline-skatesport in Limburg te bevorderen. Dit proberen we te realiseren door middel van de organisatie van trainingen voor kinderen vanaf 5-6 jaar, volwassenen, beginners, recreanten en gevorderde in zowel de ijshal als op de 400 meter buitenbaan van Glanerbrook in Geleen.
De kinderen vanaf 5-6 jaar, die met schaatsen beginnen, starten in de ijshal. Spelenderwijs wordt hier de basis gelegd voor een goede schaatstechniek. Op de buitenbaan wordt getraind op conditie en wedstrijdtechniek.
We zijn weliswaar een schaatsvereniging maar we hechten tevens grote waarde aan gezelligheid en onderling contact. Om dit te bevorderen worden er niet alleen in het schaatsseizoen maar ook daarbuiten meerdere activiteiten georganiseerd. Zowel voor de jeugd als voor volwassenen, zoals wandeltochten voor jong en oud, survivaltochten voor de jeugd, uitstapjes naar ijsbanen in het land etc.
We verzorgen de schaatssport en de inline skatesport dus in de volle breedte voor alle leeftijden. Dit omvat: schaatsen op noren op zowel binnen- als buitenbaan, marathonschaatsen en inline-skatetrainingen en deelname aan evenementen.
 
 
 
Accommodatie
Alle schaatslessen en trainingen vinden plaats in zowel de binnen- als buitenbaan bij Laco Glanerbrook in Geleen.
De inline-skatelessen en trainingen vinden plaats op de skatebaan van sportlandgoed De Haamen in Beek.
 
 
 
Duur schaatsseizoen
Het schaatsseizoen start met de ijsgewenning op de binnenbaan op 17 september en 24 september 2018.
De schaatslessen en trainingen op de binnenbaan beginnen vanaf begin oktober 2018 tot 16 maart 2019.
De training op de buitenbaan start vanaf eind oktober 2018 tot begin maart 2019 (wind en weder dienende).
 
Duur zomerseizoen
De inline-skate, bos en circuit trainingen beginnen vanaf april 2019 en zullen tot medio oktober 2019 doorgaan tot het moment dat de schaatsbaan weer geopend wordt.
 
 
 
Schaatsen op noren
De schaatsvereniging wil bij iedereen de techniek van en het plezier in het schaatsen bevorderen. Hiervoor worden zowel lessen als trainingen op de binnen- en buitenbaan georganiseerd in groepen voor de verschillende niveaus.
Beginnende schaatsers worden goed en deskundig begeleid.
 
Voor de meer gevorderde schaatsers worden regelmatig op de zaterdag avond langebaan wedstrijden georganiseerd.
Deze beginnen om 19.15 uur, iedereen met een wedstrijdlicentie kan meedoen.
Kijk voor de planning op onze clubkalender en schrijf je in voor de wedstrijden op https://inschrijven.schaatsen.nl/#/wedstrijden
 
Voor alle actuele tijden van de schaatslessen en trainingen raadpleeg het documenten centrum.
Door weersomstandigheden of speciale activiteiten kan van deze tijden afgeweken worden.
 
 
 
Marathonschaatsen
Onze vereniging heeft een flink aantal actieve marathonrijders. Deze marathons worden in gewest KNSB-Zuid verreden, dus op de schaatsbanen van Geleen, Eindhoven, Tilburg en Breda. Deze groepen trainen natuurlijk vooral op de buitenbaan.
 
Tijden training buitenbaan voor marathonwedstrijdrijders
elke dinsdag van 18.30 tot 20.00 uur en
elke donderdag van 18.30 tot 20.00 uur
 
 
 
Kosten abonnementen

Er zijn meerdere abonnementen met verschillende prijzen en aan grote gezinnen wordt ook korting gegeven. Zie het overzicht voor actuele tarieven.

 
 
 
Lidmaatschap
Hebt u interesse om ook te komen schaatsen en lid te worden van onze gezellige en professionele schaatsvereniging, dan kunt u zich het beste op één van de lestijden melden bij de baancoördinator.
Voor informatie kunt u ook terecht bij ons secretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Natuurlijk staan de benodigde documenten ook op onze site - ga dan naar het onderdeel Informatie van onze website! Zie hier het overzicht voor actuele tarieven!
 
 
 
Evenementen / speciale activiteiten
Naast de reguliere lessen en trainingen organiseert de vereniging ook nog evenementen en speciale activiteiten. Hieronder zijn een aantal evenementen kort toegelicht voor overige activiteiten en data zie de jaaragenda.
 
Klunerproject
Dit is een traject om beginnende schaatsers de techniek van het schaatsen bij te brengen op de binnenbaan om daarna buiten te gaan trainen met als uitdaging het schaatsen van de toertocht van 50km op de ijsbaan van Biddinghuizen.
 
Scholenploegenachtervolging
Alle middelbare scholen worden benaderd om schaatsploegen samen te stellen van 4 à 5 kinderen. Deze ploegen krijgen dan eerst training om daarna in een ware competitie de strijd met elkaar aan te binden.
 
Elfstedentocht
Dit is een toertocht voor kinderen. Vroeg in de ochtend, als het nog donker is, starten de kinderen met het afleggen van het parkoers op de buitenbaan om zo hun elfstedentocht te rijden.
 
Kinderactiviteiten
Naast de elfstedentocht organiseren de twee verenigingen nog meer voor de kinderen, zoals minibanenkampioenschappen, een schaatskamp, sinterklaasschaatsen en vriendjes- en vriendinnetjesdag
 
Biddinghuizen
Elk jaar rijdt er een bus vol met enthousiaste schaatsers naar Biddinghuizen om daar op de 3 km buitenbaan lange toertochten te rijden.
 
Weissensee
Ook gaat er elk jaar een grote groep schaatsliefhebbers voor een week naar de Weissensee om daar op het grote meer op natuurijs lange toertochten te schaatsen.
 
Zomertraining
Om de conditie van alle leden op peil te houden, worden in de zomerperiode verschillende trainingen aangeboden. Zo kun je deelnemen aan skeelertraining, bostraining of circuit training. Zie de nieuwsberichten voor de actuele training tijden.
 
 
 
Veiligheid en huisregels
 
De veiligheid op de schaatsbaan is belangrijk en dus een beleidspunt voor LbSV vanwege:
 • Het grote aantal schaatsende leden op onze uren, op dinsdag zowel wedstrijdrijders als recreanten.
 • De scherpe metalen schaatsen, die als messen kunnen fungeren.
 
De tien Gouden regels voor de schaatsbaan zijn (lees verplichtingen):
 • Vanaf de buitenkant op de baan stappen.
 • Het dragen van handschoenen en als hoofdbescherming minimaal een muts.
 • In- en uitrijden altijd de buitenkant (rechts).
 • De schaatsen moeten aan de achterzijde afgerond zijn.
 • Zonder schaatsen niet het ijs op.
 • Tijdens de ijsverzorging (dweilen) mag niemand op het ijs zijn.
 • Hoe sneller je schaatst hoe meer je aan de binnenkant van de baan moet rijden. Naarmate je snelheid afneemt, schaats je dus meer naar buiten op de baan.
 • Als onze tijd er op zit, moet iedereen zo snel mogelijk van het ijs en als je verder wilt schaatsen zorgen voor een entree kaartje aan de kassa van Laco.
 • Niet op de kussens langs de baan zitten of klimmen.
 • Neem bij calamiteiten of onregelmatigheden contact op de verenigings coördinator, hij heeft portofoon om BHV op te roepen en is contactpersoon naar Laco toe.
 
Advies
Draag een veiligheidshelm of minimaal een andere vorm van hoofdbescherming.
Stap altijd zijwaarts op en van het ijs. Dit kan ongewenst uitglijden, zeker bij bevroren rubber matten, voorkomen.
 
 
De veiligheid op de inline-skatebaan.
Natuurlijk geldt: natte baan, skeelers laten staan! Bij nat weer gaat de training gewoon door, echter de trainer zal dan gebruik maken van de faciliteiten rond de skeelerbaan van De Haamen.
 • Het dragen van een helm is verplicht.
 • Pols, knie en elleboog bescherming raaden wij ten zeerste aan. (polsletsels zijn de meest voorkomende blessures bij inline-skaten)
 
Gewenst individueel gedrag
 • Langdurig naast elkaar schaatsen / skaten (en ondertussen lange gesprekken voeren) is uit den boze. Dit "buurten" mag je buiten de baan voortzetten.
 • Als je andere schaatsers / skaters wil passeren, doet je dat aan de "binnenkant" nadat je "hoog" geroepen hebt. Doe dit nooit met hoge snelheid zonder dit van te voren kenbaar te maken.
 • Invoegen en uittreden uit een schaat - skategroep doe je op het rechte eind.
 • Als je valt, houdt dan je schaatsen bij elkaar en zo dicht mogelijk op het ijs.
 
Sociaal gedrag
Houdt rekening met sporters waarvan de schaats of skatevaardigheid lager is dan de jouwe en pas je gedrag indien nodig, daarop aan.
Op woensdag op de buitenste ring van de 400-m baan ook les gegeven door Laco trainers aan (beginnende) senioren. Zorg er voor dat zij daar zinvol kunnen werken aan het verhogen van hun schaatsniveau.
 
EHBO op de baan
Op alle ijsuren is bij Laco een BHV’er aanwezig. Er is altijd een medewerker die op geroepen kan worden: de duty. De duty kan door de verenigings coördinator heeft een portofoon en roept de duty oproepen. Verder kan in overleg met Laco de EHBO ruimte bij kleedkamers onder de tribune gebruikt worden.
De verenigings coördinator is op maandag, dinsdag en vrijdag Jo Thissen, op woensdag Frank de Jongh en op donderdag Martin Mulder.
 
Veel plezier .. motto is gezond op het ijs stappen en gezond naar huis gaan…