De schaatsenverzameling van Paul Mol

Dat ijsgewenning meer is dan alleen het wennen aan het glijden met dunne ijzers op glad ijs, bleek wel tijdens één van de eerste ijsgewenningsavonden. Al pratende over het West-Friese Schaatsmuseum in Hoorn, bleek dat we ook onder onze Limburgse Schaatsvrienden een ware schaatsenverzamelaar hebben: Paul Mol.

Paul begon met het verzamelen van schaatsen toen hij 5 paar houten schaatsen van zijn buren kreeg met de mededeling: ‘Kijk maar wat je ermee doet’. Na het lezen van het boekje ‘Schaatsen en schaatsenmakers in de 19e en 20e eeuw’ was zijn interesse gewekt en wilde hij meer weten. Hij meldde zich aan bij schaatsverzamelaarsclub de Poolster en zo startte zijn schaatsenverzameling. Via de Poolster vergaarde hij allerlei informatie en op de jaarlijkse schaatsverzamelaarsdag werden er naar hartenlust schaatsen geruild en aangeschaft. De meeste schaatsen kreeg Paul echter door bezoeken aan rommelmarkten, en van bekenden die wisten dat hij schaatsen verzamelde.

De informatie over de herkomst van de schaatsen in zijn verzameling haalde hij uit de diverse boekwerken die er op dit gebied te koop zijn. Verder kon hij natuurlijk bij de Poolster aankloppen en informatie uitwisselen. Ook gaf de Poolster 3x per jaar een boekwerkje uit waar wetenswaardigheden in stonden.

Paul: ‘Je staat er van te kijken welke informatie er op dit moment voorhanden is.  Inmiddels heb ik zo'n 110 paar geregistreerde schaatsen, en nog een 10tal waarvan de maker en herkomst nog niet bekend is. De modellen zijn natuurlijk wel te benoemen. Alleen al in Friesland zijn er rond de 180 schaatsenmakers geweest die allen diverse modellen Friese schaatsen gemaakt hebben. Helaas heeft niet iedere schaatsenmaker zijn naam in het ijzer gestanst en heb je daarom niet altijd een aanknopingspunt. Nederlandse schaatsenmakers van vroeger hebben veel "houtjes" geëxporteerd naar Duitsland, en Nederlandse schaatsenmakers hebben veel "ijzers" geïmporteerd uit Duitsland (roergebied met staalindustrie).’

De meest bijzondere schaatsen uit Pauls schaatsenverzameling zijn:

  • De Geta-schaatsklomp uit Japan ( gekregen van Marianne Waelpoel)
  • De in Maastricht( de griend) opgegraven glisser of glijbeen
  • Een paar stalen schoonrijdschaatsen uit Duitsland met verstelbare hakschroef ( in super conditie; eveneens gekregen van Marianne Waelpoel).
  • Een paar houten schaatsen met stalen krul (zelf gemaakt, herkomst en maker onbekend; gekregen van Huub Willems).

Maar eigenlijk, zo zegt Paul, zijn alle schaatsen in zijn verzameling wel bijzonder en zit er achter elk paar schaatsen wel een verhaal. Zijn verzameling is een kleine greep uit datgene wat er ooit gemaakt is. Het is natuurlijk zonde om deze verzameling in dozen op te slaan en dit niet te kunnen delen met anderen. Op dit moment staat het grootste gedeelte van Pauls verzameling dan ook uitgestald in een viertal glazen vitrinekasten. Paul: ‘Op deze manier kun je belangstellenden een kijkje laten nemen van wat er o.a. vroeger gemaakt is. Heb je belangstelling om een keer te komen kijken? Of mocht je iets tegenkomen op schaatsgebied, laat het mij dan even weten, wellicht zit er nog iets bij om mijn verzameling aan te vullen.’  Bij belangstelling graag even bellen : 045-5259709 of mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..