Guido Maat rijdt goed NK-marathon in Groningen

Door Guido Maat

Moegestreden in Groningen

Groningen
Het nieuwe jaar begon goed met het rijden van het NK-marathon in Groningen. Op Oudejaarsdag nog even snel een paar uurtjes slapen voor 12 uur om de volgende dag vroeg op te staan voor het NK. Ik had er super veel zin in en de schaatsen waren scherp. Het ijs in Groningen zou erg hard zijn. De NK-sfeer was te voelen in de ijshal en iedereen was gespannen.
Met het inrijden merkte ik al dat het ijs hard was een goed gleed. De wedstrijd begon en de eerste valpartij was al in de 1ste ronde. Er waren veel regiorijders bij en er werd over de hele breedte van de baan gereden. Bij de eerste echte versnelling vielen er in de bocht 15 man. Ik zat gelukkig aan de goede kant en kon er omheen.

Kopgroep
Er ontstond een kopgroep die op 200 meter bleef hangen en toen het peloton dat in de gaten kreeg werd het gat in een keer dicht gereden. Ik merkte dat ik hard door de bochten kon en op het rechte stuk goed kon glijden en herstelde. De rest van de wedstrijd was zwaar er werd geregeld versneld en een aantal rondes echt hard gereden.
Er kwam niemand weg en ik kon mee met de versnellingen en wat plaatsen opschuiven in het peloton. Door de vele versnellingen werd het zwaar en vele stapte uit de wedstrijd. Uiteindelijk bleek het in de laatste 20 ronden uit te draaien op een massasprint, iedereen maakte zich daar voor klaar.
Ik schoof nog 1 plekje naar voren. De laatste 10 rondes werd het tempo al flink opgevoerd en er moesten al een aantal schaatsers lossen. Ik kon in het peloton nog versnellen en mee blijven schuiven naar voren, maar de laatste bocht was het bij mij ook op. Uiteindelijk ben ik 38ste geworden van een zeer groot peloton dat aan de start begon. Zeer tevreden; een NK is altijd een aparte wedstrijd en toch kunnen uitrijden. Een zeer geslaagde dag.